Ο ρόλος των Δήμων, των Περιφερειών και των Πολιτών στη λήψη των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, όπως εκφράστηκε κατά την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Δημοκρατίας, Dubravka Šuica, τόνισε πως, η «εμβάθυνση της συμμετοχής των πολιτών, των δημοτικών και των περιφερειακών αρχών» στις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, είναι «ζωτικής σημασίας» για το μέλλον της Ευρώπης, αναφερόμενη μάλιστα στην επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ, ώστε να αναβαθμιστεί βάσει νόμου ο ρόλος των Δήμων και των Περιφερειών. Σημειωτέον πως και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, έχει εγκρίνει την προαναφερθείσα αναθεώρηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), Vasco Alves Cordeiro, τόνισε ότι: «Οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε μάς βάζουν όλους σε δοκιμασία και καλούν για ιστορικές ενέργειες. Οι κοινωνίες μας απαιτούν βαθιές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές θα απαιτήσουν τη συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών, όχι μόνο για τη διαμόρφωση των λύσεων που χρειαζόμαστε αλλά και για την εφαρμογή τους. Καμία προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω δεν θα λειτουργήσει».
«Εμείς, τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι, είμαστε μέρος της λύσης και εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσεων καθημερινά. Όπως αναφέρεται από το Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο, το 89% των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων επιθυμούν οι περιφέρειες και οι Δήμοι να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητούμε αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕτΠ, η οποία, αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ αποτελούμενο από τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών, με 329 μέλη (24 από την Ελλάδα).
Πάντως, τα στοιχεία για τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) ήταν χαμηλή, κάτι το οποίο επιτείνει την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των ΟΤΑ στη λήψη πολιτικών αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το περιφερειακό και τοπικό βαρόμετρο που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, μόνο το 1% των τοπικών/περιφερειακών αρχών συμμετείχαν πλήρως στην κατάρτιση των προαναφερθέντων εθνικών σχεδίων και μόνο 9% συμμετείχαν εν μέρει στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων. Επίσης, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (45%) ούτε ενημερώθηκαν, ούτε συμμετείχαν με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να είναι 48%.
Την ίδια ώρα μάλιστα που, η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει πως «η μη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο σχέδιο ανάκαμψης ενέχει τον κίνδυνο διεύρυνσης του χάσματος στην Ευρώπη»!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου